İ.D.E, öğretim tekniği açısından oldukça farklı, bir o kadar da eşsiz bir sistemdir. Çocuğun zihinsel faaliyetini arttıran hakikat değeri hikayelerle beslenirken, duygusal yönünü simgeleyen iç huzur sessiz oturuşla bütünleşecektir. Fiziksel faaliyetleri doğru davranış ile mükemmelleşirken grup etkinlikleri ile de denenecektir. İçindeki enerjiyi temsil eden sevgi değeri ise, grup halinde söylenen şarkılarla ortaya çıkacak ve genişleyecektir. Özdeyişler sayesinde yaşanmış olaylardan çıkaracağı sonuç da varlık sebebini anlamasına ve yaşamını şekillendirmesine yardımcı olacaktır. Ders işlenirken adı geçen tekniklerin her biri değerin amacına hizmet edecektir.

Grup etkinlikleri sınıfın tamamının veya bir kısmının hep beraber yaptıkları çalışmalardır. Gerektiği zaman birkaç grup oluşturarak, gruplarda bir sözcü seçip öğretmene o sözcünün grubun aralarında kararlaştırdıkları ortak cevabı vermeleri söylenebilir. Grup etkinlikleri birlikte düşünmeyi ve hareket etmeyi teşvik eder. Grubun bir disiplin içinde çalışması gerekir. Etkinliklere katıldıkça çocukta kendine güven kuvvetlenir. Genelde dersi sonlandıran bu öğretim tekniği, öğrencilerin hep beraber heyecanla, eğlenerek dersin ana fikri ile alt değerinin iyice pekişmesine yol açar.
Grup etkinliği ile ilgili önerileri şöyle sıralayabiliriz.
-
Derslere ilave edilmiş olan, bilmece, boyama sayfası gibi grup etkinliklerinin dışında öykünün piyes haline getirilmesi, tiyatro çalışmaları, el becerileri, oyunlar da grup etkinlik kapsamına girer.
-
Eğer sınıfın yapısı şarkıdan sonra etkinliğe geçmekte zorlanıyorsa bu iki yöntemin sırasını değiştirin.
-
Etkinlik sayfaları fotokopi çekilerek öğrenciye dağıtılacaktır. Klasör kullanılan sınıflarda etkinlikler, ders planı ile birlikte klasörde muhafaza edilecek, defter kullanılan sınıflarda ise deftere yapıştırılacaktır.
-
Etkinlikler yaş gruplarına veya sınıf seviyelerine göre şeçilerek verilecektir.
-
Her ders için birden fazla etkinlik hazırlanmıştır. Ancak her etkinlik, değeri farklı yönlerden tamamlar. Grup etkinliklerini tiplerine göre şöyle sıralayabiliriz.
-
A) Doğru düşüncelerin seçileceği veya doğru eşleştirmelerin yapılacağı etkinlikler: Öğretmen dersin başında ilgili konulardan hareket ederek alt değer hakkında genel bir bilgi verir. Bu tip etkinlikler, öğrencinin değeri daha iyi anlamasını sağlar. Yanlış verilmiş her düşünce nedenleri ile sınıfta konuşulmalı, sonra doğrusu verilmelidir. Bu tip etkinliklerin öğretmenle beraber sınıfça yapılması şarttır. Okuma zorluğu çeken çocuklara gerekirse öğretmen okumalı, yanıtı onlardan beklemelidir.
-
B) Serbest yazı tipinde etkinlikler: İsteyen öğrenciler serbest olarak yazdıkları etkinlikleri, yüksek sesle sınıfta okuyabilir. İstemeyene herhangi bir baskı yapılmamalıdır. Ancak öğretmen, her çocuğun yazdığını mutlaka gözden geçirmelidir.
-
C) Bilmeceler: Bilmecelerin amacı çıkan paragraflar üzerine çocukları mümkün olduğunca konuşturmaktır. Böylece, son etkinlik olarak verildiklerinden konuyu anlayıp anlamadıkları da saptanır. Ayrıca konunun çok kısa bir özeti de yapılmış olur. Bilmece çözümlerinde çocuklara yardım edilebilir. Öğrenciler gruplar halinde, sınıfa asılmak üzere bilmece yanıtlarını afiş şeklinde hazırlayabilirler. Her türlü afiş malzemesi öğretmen tarafından sağlanmalıdır.
-
D) Şiirler: Şiirler belli yaş grubuna uygun seçilip verilecektir. Amaç, şiirsel anlatımla değerleri vurgulamak, içerdiği sorularla değeri daha iyi tanımaktır. Şiir sayfaları dağıtılacak, öğrencinin sessiz okuması için kısa bir süre verilecek, daha sonra öğretmen yüksek sesle okuyacak ve birkaç öğrenciye kıta kıta okutacak. Şiirle ilgili sorular yanıtlanacak ve resim boyamalarına geçilecektir.
-
E) Resim Boyamaları: Her türlü resim boyamaları öğrenciyi derse teşvik içindir. Dersin süresini kısaltmaması açısından, tamamlanması ödev olarak verilebilir.
-
F) Oyunlar: Değeri yansıtan “oyun” etkinlikleri öğretmen tarafından tasarlanıp kurulabilir. Örneğin; Karşımızdakinin neye ihtiyacı olduğunu nasıl anlarız ve ne yapabiliriz? (İç Huzur// İç Mutluluk/Umursama/Düşünceli olmak) Öğrencileri eşleştirin. Bir öğrenci kolu kırık rolü yapsın ve onu oynatamaz, kullanamaz halde olduğunu hissetsin. Eşi ise ona nasıl yardım edeceğini, neye ihtiyacı olduğunu düşünsün ve göstersin.
PDF OLARAK ETKİNLİK SAYFALARI
|

|