Dünyaya Sahip Çıkma ile ilgili etkinliklere geçmeden, sınıfta veya aile içinde aşağıdaki yazıyı okuyunuz ve değer üzerinde aranızda tartışınız.
Yazıya eklemek istediğiniz düşünceleriniz varsa bizimle paylaşın.
www.insanidegerleregitimi.com
Değer: ŞİDDETTEN KAÇINMA
Alt Değer: DÜNYAYA SAHİP ÇIKMA
Bu yaşadığımız çağda, beş temel insani değeri (Hakikat, Doğru Davranış, İç Huzur, Sevgi, Şiddetten Kaçınma) geliştirebilmesi için gerekli gücü Allah her insana vermiştir. İnsanların, insani değerleri sürdürerek dünyayı korumaları Allah’ın emridir. İnsani değerleri uygulamanın ve yaymanın içsel önemi işte budur. Bu dünyada yaşamanın temeli Sevgi’dir. Bu sevgi ile dünyaya sahip çıkıp ondan yararlanabiliriz.
Dünya insanları kötü taraflarından temizlendikçe, kıskançlığı, açgözlülüğü ve kini bir tarafa attıkça, kardeş olduklarını anlayacaklardır. O zaman da herkes birden dünyaya sahip çıkacaktır. Ve tüm insanlar, hep aradıkları gerçek mutluluğu yaşam sevincini, bu şekilde sahip çıktıkları bir dünyada bulacaklardır.
Bütün dünya insanları birbirleri ile bağlantılıdır. Kullandığımız eşyalar dünyanın çeşitli yerlerinde yapılır. Değişik ülkelerde yetişen ürünler öbür ülke vatandaşları tarafından tüketilir. Yakıt , elektrik, su bir ülkeden diğer bir ülkeye aktarılır ve kullanılır. Savaşlar sadece savaşan ülkeleri etkilemez. dünyanın başka ülkeleri de etkilenir.
“Her insan bir elmas gibi değerlidir.” Burada üzerinde durulması gereken nokta, dünyaya sahip çıkmak istiyorsak eğer, her insanı tek tek çok değerli görmemiz gerektiğidir. Sadece ailemizdekileri, akrabalarımızı, yakın çevremizdekileri değil, sokakta, okulda, kırlarda, bakkalda vb. rastlayabileceğimiz her insanı. Bu şekilde düşünmeye, insanlara bu gözle bakmaya çalışmalıyız.
Sevgili Çocuklar, bu dünya hepimizin. Şimdi bizlerin yarın çocuklarımızın, gelecek kuşakların. Doğayı kirletmeyelim, ormanları, yakmayalım, ağaçları kesmeyelim. Hayvanları öldürmeyelim. Burası onların da dünyası bizim olduğu kadar. Sanayi atıklarından, zehirli varillerden çevremizi koruyalım. Çöp atmayalım denize, boşaltmayalım fabrika atıklarını derelere, göllere, denizlere.
Sahip çıkalım evrendeki tek evimize. Sahip çıkalım dünyamıza, geleceğimize. Gidecek, kalacak, yaşayacak başka yerimiz var mı söylesenize.
Fakir veya zengin, zayıf veya tombul, kadın veya erkek, hristiyan veya müslüman; hepimiz aynı dertleri ve aynı sevinçleri paylaşıyoruz. Vücudun organları değişik olabilir, fakat bütün insanların içinde bir kalp var. Şayet dünyadaki insanlar dünyamızda olup bitenleri anlama ve birbirlerini kabul etme mutluluğunu yaşasalar dünyamızdaki çoğu hoş olmayan olaylar ortadan kalkacaktır.
ÖZDEYİŞ
1. Pano 1
2. Pano 2
3. Pano 3
SESSİZ OTURUŞ
1. Pano
ÖYKÜ
1. Sadun Boro ve Kısmet
2. Ortak Miras
3. Dünyayı Yeniden Yaratmak
ŞİİR
1. Bir Gök Verdim Ki
2. Dünyayı Bize Verseler
3. Söğüt, dere, Serçe
4. Çevremiz
ETKİNLİK
ŞARKI
Bahçemizde Gül Açar
|