Sükûnet ile ilgili etkinliklere geçmeden, sınıfta veya aile içinde aşağıdaki yazıyı okuyunuz ve değer üzerinde aranızda tartışınız. 
Yazıya eklemek istediğiniz düşünceleriniz varsa bizimle paylaşın.
www.insanidegerleregitimi.com
 
 
 
Değer:İÇ HUZUR
 
Alt Değer: SÜKÛNET

 
 
Sükûnet değeri,
 
a) sakin bir zihin geliştirmeyi gerektirir. Bunun için zihnimizi mümkün olduğunca hem içimizden gelenlerle hem de dışımızdan duyduklarımızla, gördüklerimizle dalgalandırmamalıyız.
 
Sessizlik, sadece konuşmaktan kaçınmak değildir. Sessizliğin anlamı bundan çok daha büyüktür ve insanın zihnini de kapsar. Unutmayalım ki, çok konuşmak, yersiz konuşmak zihin huzurunu bozar. Sükunet zihin huzuru ile sessizliğin birlikteliğinden oluşur.
 
İnsanda daima sakin, ılımlı düşünceler bulunmalıdır. Zihin ancak o zaman sükunet kazanır. Bu, başlangıçta zordur fakat bir kez üstesinden gelindiğinde de tüm sıkıntılarınız ile endişelerinizi alt eden bir ‘zihin disiplini’ elde edersiniz.
 
b) gerektiğinde susabilmenin, çok konuşmamanın önemini gösterir.
 
“Söz gümüşse, sükut altındır.” ata sözünden de anlaşıldığı gibi gerektiğinde susmak, konuşmaktan daha iyidir. Konuşmayı kontrol altına almak gerekir; gereksiz yerlerde ve gereksiz şekilde konuşmak, çok konuşup gevezelik yapmak, dedikodu yapmak, hep başkalarından söz etmek yanlış davranışlardır. Yalnız, sınıfta olsun, evde olsun, öğretmen ya da anne-babamız bir şey sorduğunda, örneğin grup etkinliği sırasında da susmak yanlış olur. Nerede konuşacağınızı, nerede susacağınızı şimdiden öğrenmelisiniz ki, büyüyünce sükunet değerini uygulayabilesiniz.
 
Dil, Kalbin zırhıdır, insanın hayatını korur. Yüksek sesle konuşmak, uzun uzadıya konuşmak, öfkeyle ve nefretle dolup taşarak konuşmak: Bunların hepsi de insanın sağlığını etkiler. Daha az konuşmak, daha çok mutluluk demektir.
 
Sükut, yorulmadan yapılan ibadet, masrafsız takılan bir ziynet, hükümdarlığa muhtaç olmadan ele geçen bir devlet, duvara ihtiyaç duyulmadan yapılan kale, çalışmadan kazanılan zenginlik ve ayıpların kapatılmasıdır.
 
Üç hükümdardan biri der ki: (Bütün pişmanlıklarım söylediğim sözlerden oldu Söylemediğimden hiç pişman olmadım ) İkincisi der ki: (Söylemediğim sözlerin sahibiyim Fakat söylediğim sözlerin esiriyim ) Üçüncüsü ise şöyle der: (Bazı sözleri söylemeye gücüm yetti, fakat söylediğim sözleri geri almaya gücü yetmedi)



PDF'LER


ÖZDEYİŞ
 
1.   Pano 1
2.   Pano 2
3.   Pano 3
 
 
SESSİZ  OTURUŞ
 
1.   Pano
 
 
ÖYKÜ
 
1.   Dünyanın Sonu
2.   Çobanla Şair
3.   Yaşlı Öküz

 
 
ŞİİR
 
1.   Bu Sakin Öğle Vakti   
2.   Bir Yer Düşünüyorum
 
 
ETKİNLİK
  

Etk. 1 : Sessizliğimi ve zihin huzurumu koruyorum. Doğru eşleştirme yapılacak.
Etk. 2 : Baharın Gizemi. Arkadaşlarınızla canlandırma yapın ve değeri yaşama aktarın.
Etk. 3 : Lütfen sessiz olalım. Sessiz olmamız gereken yerler.
Etk. 4 : Sessiz oturuşun anlamı ve bize kazandırdıkları.
Etk. 5 : İç huzura nasıl ulaşabiliriz? Boş yerleri doldurduktan sonra metni bir kez daha okuyun.
Etk. 6 : Söz gümüşse sükut altındır.
Etk. 7 : Bulmacada gizli yedi değerimizi bulun ve boyayarak ortaya çıkarın.
Etk. 8 : Bulmaca: sonucunda ortaya çıkacak ‘Özlü Söz’ hakkında düşünerek ve   konuşarak değerimizi pekiştirelim.
 
 
ŞARKI
 

Dertli Kaval
Beyaz Bulut